wat de oorzaak van een race hartslag?

De normale hartslag voor een gezonde volwassene is tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Iets hoger wordt beschouwd als tachycardie, of een race hartslag. Tachycardie kan op komen zonder waarschuwing en verdwijnen net zo snel, of het kan een probleem op lange termijn zijn.

De hartslag wordt gecontroleerd door elektrische impulsen verzonden over het hartweefsel bij elke beat. Een race hartslag ontstaat wanneer afwijkingen veroorzaken deze impulsen te snel worden verzonden.

Er zijn verschillende voorkomende vormen van tachycardie. Atriale fibrillatie of flutter van invloed op het hart atria, ventriculaire tachycardie of fibrillatie beïnvloedt de hartkamers en supraventriculaire tachycardie treedt op boven de ventrikels.

Illegale drugsgebruik, in het bijzonder cocaïne, overmatig alcoholgebruik, roken, het drinken van te veel cafeïne en bepaalde over-the counter geneesmiddelen, waaronder neusspray kunnen allemaal leiden tot een race hartslag.

Hart-en vaatziekten, een voorgeschiedenis van een hartaanval en structurele afwijkingen kunnen tachycardie veroorzaken. Vorige trauma’s, met inbegrip van door de bliksem getroffen, kunnen ook een lange termijn effect op de hartslag.

Tachycardie kan ook worden veroorzaakt door emotionele problemen zoals stress, angst en gevoelens van paniek. Mensen die gemakkelijk opgewonden of overweldigd worden waarschijnlijk tijdelijk tachycardie.