wat is een afgeweken septum?

Je neus reinigt en verwarmt de lucht die je inademt. Je neus wordt gescheiden in gelijke kanten door een dunne wand genaamd het neustussenschot. Het neustussenschot is ideaal in het centrum van je neus. Als septum verplaatst, één zijde van de neus kleiner dan de andere. Een afgeweken septum is een abnormale vorm van het neustussenschot.

Uw afgeweken septum kan iets dat je geboren bent, maar de meeste van de tijd is het gevolg van een verwonding aan je neus. Baby’s kunnen hun septum verplaatst tijdens de bevalling. Eventuele schade aan het gezicht of de neus kan het septum knock-out van positie. Zelfs kleine verwondingen aan de neus kan de plaatsing van het septum te bewerkstelligen.

Een afgeweken septum kan ademhalingsproblemen, slaapapneu, verstopte neus, neusbloedingen of frequente sinus infecties veroorzaken, maar het kan ook leiden tot u te snurken. Ernstige symptomen zijn neusblokkade, verminderde luchtstroom, gezicht pijn en hoofdpijn. Als uw symptomen zijn mild kunnen ze onopgemerkt blijven en uw afgeweken septum mag nooit worden gediagnosticeerd. Seek behandeling voor uw klachten als ze ernstig zijn of interfereren met uw vermogen om een ​​productief leven te leiden.

Uw afgeweken septum zal worden gediagnosticeerd met een lichamelijk onderzoek van je neus. Artsen gebruiken felle lichten en diverse instrumenten om de binnenkant van je neus te onderzoeken. Als uw afgeweken septum ernstig is kunt u worden doorverwezen naar een oor-neus-en-keel (KNO) arts voor evaluatie.

Hoewel medicatie milde symptomen kunnen beheren, ze zijn een tijdelijke oplossing en zal de afgeweken septum niet te corrigeren. Chirurgie is de enige manier om de beschadigde septum herstellen. Een septumcorrectie is een procedure waarbij de arts herpositioneert het septum naar het midden van je neus. Deze operatie wordt vaak gedaan in combinatie met een neuscorrectie (ofwel een “nose job”, een operatie waarbij je neus wordt omgevormd). Deze tweede procedure wordt gedaan om ervoor te zorgen dat je neus een vorm die zal plaats bieden aan de nieuwe plaatsing van het septum zal hebben.

Voorkom schade aan je gezicht en neus. Draag je gordel tijdens het rijden in een auto. Draag een helm terwijl op een motor of fiets. Wees voorzichtig bij het deelnemen aan sport en andere fysieke activiteiten. Behandel eventuele schade onmiddellijk, en medische hulp te zoeken als het probleem ernstig lijkt.