wat is een gesp breuk?

Hoewel niet de meest voorkomende breuk, knikken breuken, ook wel torus fracturen worden meestal bij jonge en oudere patiënten. Hoewel gesp breuken kunnen optreden in een bot, de meest voorkomende botten die dergelijke verwond zijn de lange botten van het lichaam. Dit kan onder de straal, ellepijp, opperarmbeen en dijbeen. Hoewel pijnlijk, herstel van een gesp fractuur opmerkelijk snel in vergelijking met de genezingstijd van andere breuken, waarbij herstel maanden kan duren.

Het woord torus is afgeleid van het Latijnse woord tori, waarbij een uitstulping of zwelling aangeeft. Wanneer een gesp breuk optreedt, niet om het bot zelf niet breken. De binnenste cortex aan de drukzijde van het bot gespen tegen de tegenoverliggende zijde van het bot. Dit wordt aangegeven door een breuk op de zijkant van de compressie. Dit kan zwelling en pijn veroorzaken.

Breuken kunnen ontstaan ​​door verschillende mechanismen. Zij kunnen voortvloeien uit een plotselinge trauma of vallen, of de oorzaak kan worden gerelateerd aan de ziekte, zoals kanker. De neiging van mensen om hun arm stak om een ​​val te breken is een van de belangrijkste oorzaak van een gesp breuk in de botten, als typisch gezien in de radius en ulna in het bijzonder. Gesp pauze kan ook worden veroorzaakt door een stomp trauma of ongeval, hoewel dit minder waarschijnlijk.

Buckle breekt de neiging om zich in de jonge en oudere. Het verhoogde risico op jongeren omdat hun botten nog zacht en vaker vervormingen door flexibiliteit. Voor ouderen, osteoporose kan een verhoogde risicofactor voor breuken veroorzaken. De juiste voeding is de sleutel in beide populaties te zorgen gezondheid van de botten en kracht.

Diagnose van de sluiting breuk wordt gemaakt op basis van een röntgenfoto. De x-ray moet duidelijk zien dat een zijde van het been tegen het andere is kromgetrokken zonder dat een volledige breuk. Gesp fracturen soms verward met greenstick breuken, die uit hetzelfde effect, maar breken de andere kant van compressie en niet volledig door.

Behandeling van een gesp fractuur vereist gewoonlijk een zachte cast. Dit dient om zowel de genezing te bevorderen door het houden van het bot stabiel en verminderen zwelling om pijn te verlichten. Met de juiste behandeling een gesp, of torus, moeten breuk genezen binnen drie weken. Keer terug naar de activiteit moet altijd worden goedgekeurd door een arts.