wat zijn de bijwerkingen van stamceltransplantatie?

Stamcellen hebben het vermogen om aanhoudend delen en ontwikkelen tot elk type cel in het lichaam. Een stamceltransplantatie is een complexe procedure waarin gezonde stamcellen vervangen beschadigde stamcellen.

De vier belangrijkste bronnen van stamcellen worden gebruikt voor transplantatie zijn beenmerg, perifeer bloed, navelstrengbloed en embryo’s.

De drie soorten stamceltransplantaties autoloog (waarin gezonde stamcellen van de patiënt worden teruggewonnen en teruggegeven aan haar), allogeen (waarbij stamcellen worden geschonken door een niet-verwante individu of naast familielid) en syngene (in die stamcellen worden genomen uit identieke tweeling het individu).

Er zijn speciale eiwitten op het oppervlak van alle lichaamscellen genoemd HLA (humaan leukocyt antigenen). Hoe dichter deze antigenen overeen met die van de donor en ontvanger stamcellen, hoe groter de kans op succes.

De witte bloedcellen is gewoonlijk laag na de behandeling en er is een verhoogd risico van een patiënt op een infectie. Antibiotica, worden toegediend gedurende twee tot drie weken tot de witte bloedcellen weer normaal.

Andere bijwerkingen zijn anemie, verlies van eetlust, trombocytopenie (bloeden), veno-occlusieve ziekte (VOD), graft mislukking, interstitiële pneumonie syndroom (IPS) en graft-versus-host ziekte (GVHD). Andere lange termijn effecten kunnen zijn staar, onvruchtbaarheid en de nieuwe vormen van kanker.