triphala bijwerkingen

Als de westerse geneeskunde wordt ingewikkelder en minder toegankelijk voor de gemiddelde consument, worden mensen wenden zich tot oudere vormen van genezing. Triphala is een hoofdbestanddeel van de Ayurvedische geneeskunde, die in India en het Midden-Oosten is geoefend heeft voor eeuwen. Het heeft een breed scala aan helende eigenschappen, en bijna geen bijwerkingen.

Het woord “Darmreiniger” betekent drie vruchten, en het verwijst naar die waarvan Darmreiniger gemaakt. Amalaki, (Embelica officinalis), bibhitaki (Terminalia belerica) en haritaki (Terminalia chebula) zijn de vruchten van de bomen die groeien in India en het Midden-Oosten.

De vruchten van de amalaki, bibhitaki en haritaki bomen worden gekapt, gedroogd, gemalen en gemengd in een poeder dat kan worden gemengd met water, gebrouwen als een thee of genomen in tablet of capsule vorm.

Triphala is gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde al eeuwenlang als een hulpmiddel voor de spijsvertering, en een interne lichaam te reinigen. Het poeder kan eveneens gemengd worden met water tot een dikke pasta en uitwendig aan huiduitslag wissen en de pijn van zonnebrand. Wanneer gemengd met kokend water en liet men grondig te koelen, wordt triphala gebruikt als een eye-wash en wordt verondersteld om te helpen verlichten van de symptomen van cataract, glaucoom en conjunctivitus.

Een december 2005 verslag in de Journal of Experimental and Clinical Cancer Research gedaan door de straling en Kanker Biology Laboratory in Jawaharlal Nehru University stelt dat triphala bleek effectief in het verminderen van de incidenten van tumoren bij dieren te zijn. Er werd ook aangetoond dat een significant en gunstig effect op het verhogen van antioxidanten.

Triphala enige bijwerkingen zijn een mogelijke verhoging van gastro-intestinale gas en diarree bij het eerste gebruik. Om die reden is het niet aanbevolen voor gebruik door vrouwen die zwanger bent of borstvoeding geeft. Met ingang van 2009, triphala niet is, waarbij vermoed wordt of bewezen toxische bijwerkingen of contra-indicaties met enige voorgeschreven westerse medicijnen hebben.