triple vat hart-en vaatziekten en prognose

Artsen schatten het hart zal 3000000000 tijden te verbeteren in een gemiddelde levensduur. Zij beroept zich op de grote bloedvaten (kransslagaders) om het bloed, zuurstof en voedingsstoffen die het nodig te leveren. Hearts reageren slecht op schade in hun slagaders. Veranderingen in levensstijl en andere medische behandelingen kan een aanzienlijke verbetering gezondheid van het hart, zelfs voor patiënten met multi-vaatziekte.

De gemiddelde hartslag 100.000 keer per dag. Het beweegt zich ongeveer 2.000 liter bloed per dag — gelijk aan een miljoen vaten in een 70-jarige levensduur. Atherosclerose, vernauwing van een slagader als gevolg van de vorming van tandplak, kan de bloedstroom in de kransslagaders te verminderen en laat het hart draait op minder dan topprestaties. In triple vat coronaire hartziekte (CAD), drie van de vier slagaders voeden het hart worden beïnvloed.

Samen met essentiële voedingsstoffen en zuurstof, het bloed stroomt door de aderen voert microscopische cholesterol plaques en andere cellulaire afval. In een gezonde slagader, de binnenwanden glad en bloed snelheden langs vrij. Een beschadigde slagaderwand kan plaques haken als ze haasten door. Naarmate er meer plaques langs te komen en te klonteren met de anderen, de slagader versmalt. Roken, hoge bloeddruk, hoog cholesterol en diabetes kan bloedvaten beschadigen, waardoor ze gevoelig zijn voor de vorming van tandplak. Leeftijd, geslacht en familiegeschiedenis zijn ook factoren te overwegen.

Wanneer de vernauwing gering is, kan er geen sprake zijn van symptomen. Als de deposito’s blijven ophopen en ontnemen het hart van het zuurstofrijke bloed kan kortademigheid, vermoeidheid of pijn op de borst voorkomen. Volledige blokkering van een kransslagader kan een hartaanval veroorzaken. Patiënten hebben ook beschreven zwaarte, branden, dichtheid en druk gevoel in het bovenlichaam met CAD. Vrouwen hebben meer kans op misselijkheid, maagzuur of maag pijn dan mannen.

De medische behandeling door een strikte controle van de cholesterol, bloeddruk, diabetes en andere mogelijke donateurs is van vitaal belang. Meer ernstige gevallen kan ballondilatatie vereisen. Dit houdt in threading een kleine katheter via de slagader totdat het voldoet aan de “klomp.” Een ballon aan het uiteinde van de katheter dan geopend en breekt de plaque. Soms is een stent, hoofdzakelijk een metalen kooi die de slagader openhoudt. Ingrepen met coronaire bypass kan de beste optie voor grote of multi-vaartuig ziekte. De beschadigde slagaders worden ‘omzeild’ en nieuwe geënt. De transplantaten doorgaans afkomstig uit delen van het been slagaders.

De omvang van de ziekte, het aantal bloedvaten aangetast en algemene gezondheid van de patiënt beïnvloedt behandelresultaten. Bereidheid om te stoppen met roken, eet een gezond dieet en anderszins veranderen negatieve gewoonten verbetert de kansen op een goede prognose. Het vermogen van een patiënt om medisch advies te volgen zal ook bepalen hersteltijd van procedures zoals coronaire bypass. Een patiënt kan soms beginnen met medicijnen, maar moeten andere, meer invasieve behandeling, zoals angioplastie of bypass later enten.