wat is bipolaire gedrag?

Bipolaire stoornis, of manisch-depressieve stoornis, omvat afwisselende periodes van manie en depressie gedurende welke stemming, energie en activiteitenniveaus abnormaal fluctueren. Minstens de helft van alle gevallen van deze psychische stoornis beginnen vóór de leeftijd van 25.

Bipolaire gedrag kunnen praten snel, met snelle gedachten, zijn snel afgeleid of onrustig, onregelmatige slaap, met een onrealistisch geloof in de capaciteiten, moe, hebben moeite met concentreren of het nemen van beslissingen en zelfmoordgedachten.

Bipolaire stoornis kan resulteren in beschadigde relaties, slechte werk of academische prestaties en zelfmoord. Zonder behandeling, bipolaire stoornis neigt te verslechteren.

Bipolaire mensen ervaren ongewoon intense emotionele toestanden, waaronder overdreven vrolijk of aangeslagen toestanden bekend als manische episodes en zeer verdrietig of hopeloos staten bekend als depressieve episodes. Een derde type, bekend als een gemengde toestand, treedt bij beide staten ervaren.

Bipolaire stoornis is ongeneeslijk, maar medicamenteuze behandeling en begeleiding is meestal nuttig bij het beheersen van de symptomen ervan. De behandeling van een bipolaire stoornis is over het algemeen aan de gang. Voorgeschreven medicijnen kunnen onder meer anti-epileptische medicatie, lithium of andere stemmingsstabiliserende medicatie, antidepressiva of antipsychotica.

Mensen met een bipolaire stoornis hebben een verhoogd risico op aandoeningen van de schildklier, hartziekte, migraine, diabetes en obesitas. Deze omstandigheden kunnen het gevolg zijn van de behandeling van een bipolaire stoornis.