wat is plaveiselcelcarcinoom?

Plaveiselcelcarcinoom is een veel voorkomende vorm van huidkanker, alleen basaalcelcarcinoom vaker voorkomt. Het komt het meest voor bij oudere volwassenen, maar het wordt steeds vaker voor bij mensen onder de 40. Het wordt sterk geassocieerd met onbeschermde blootstelling aan UV-straling, zoals dat door de zon en door het looien lampen en bedden.

Plaveiselcelcarcinoom ontwikkelt zich vanuit cellen diep in de opperhuid genoemd plaveiselcellen. Het DNA in deze cellen kunnen worden beschadigd door blootstelling aan UV-straling, waardoor ze abnormaal reproduceren. In plaats van het normale patroon van celdood en de nieuwe formatie cel, de beschadigde geschubde cellen groeien uit de hand.

Letsels veroorzaakt door plaveiselcelcarcinoom vrijwel altijd plaats op de zon blootgestelde huid, maar soms op andere delen van het lichaam zoals de mond, genitaliën en anus. De tumoren groeien meestal langzaam en kan onopgemerkt blijven voor maanden of jaren. Zij kunnen op veel verschillende verschijningsvormen, die hen onmogelijk om definitief te diagnosticeren zonder een biopsie te nemen. De letsels zijn meestal pijnloos, maar kunnen jeuken.

Plaveiselcelcarcinoom kan worden vermoed op basis van het uiterlijk van een laesie op de huid, maar de diagnose moet bevestigd worden door een biopsie. “Scheerbeurt” biopsieën worden meestal uitgevoerd om te testen voor deze aandoening. Een scheerbeurt biopsie, een arts maakt gebruik van een scalpel weggesneden een zeer dunne laag van de groei. Het weefselmonster wordt vervolgens naar een patholoog voor microscopisch onderzoek.

Bijna alle gevallen van plaveiselcelcarcinoom worden veroorzaakt door blootstelling aan zonlicht of zonnebank lichten. Het risico om de ziekte hoger bij sommige mensen dan anderen, zelfs als zij zijn blootgesteld aan dezelfde hoeveelheid UV straling. Degenen die het meeste risico lopen zijn mannen, een lichte huid mensen (vooral degenen die van Noord-Europese afkomst), mensen met een verminderd immuunsysteem en rokers. Bepaalde aandoeningen kunnen ook het verhogen van uw risico op het ontwikkelen van plaveiselcelcarcinoom, en omvatten inflammatoire huidaandoeningen, zoals psoriasis en xeroderma pigmentosum, een zeldzame genetische aandoening die ernstige gevoeligheid voor zonlicht veroorzaakt.

De belangrijkste maatregel die u kunt nemen om plaveiselcelcarcinoom te voorkomen is om overmatige blootstelling aan UV-straling te voorkomen door het dragen van zonnebrandcrème en het vermijden van het looien verlichting. Behandeling van plaveiselcelcarcinoom bestaat meestal uit het verwijderen van de laesie, hetzij door bevriezing, uitsnijding of lasertherapie. In sommige gevallen, straling of crèmes met chemotherapeutische middelen worden gebruikt ter behandeling plaveiselcelcarcinoom in gebieden waar littekenvorming van belang is. Hoewel zeldzaam, kan plaveiselcelcarcinoom soms verspreiden en vereisen extra behandeling.