Wat zijn de oorzaken van trillende handen bij zuigelingen?

Als je baby’s handen wankel of schokkerig, kan je je zorgen dat er iets mis is. Meer dan waarschijnlijk is uw kind vertoont normaal gedrag, maar in zeldzame gevallen kan trillende handen een teken van iets meer serieus. Als u denkt dat uw kind kan lijden aan een ziekte of syndroom, is het slim om het te bespreken met uw kinderarts.

Volgens de Joan C. Edwards School of Medicine, is het volkomen normaal en gebruikelijk voor zuigelingen quivery of trillende handen, ledematen of kin hebben. Veel baby’s de hand te schudden onmiddellijk na het wakker worden, en sommige kinderen reageren op een lage bloedsuikerspiegel door heel trillende. Trillende handen zijn ook een gemeenschappelijke reactie op geluk of opwinding bij baby’s.

Als je baby’s de hand te schudden of spasmen, als ze gooit haar armen over, als haar bewegingen zijn schokkerig, als haar armen en benen verstijven of als ze gooit haar hoofd achterover in combinatie met deze andere gedragingen, kan je baby infantiele spasmen te hebben. Infantiele spasmen zijn het meest meestal gezien als een baby wakker wordt, maar kan ook optreden op andere momenten, zoals tijdens de slaap.

Volgens Epilepsy.com, infantiele spasmen beginnen meestal rond de leeftijd van 3 maanden en stoppen in de leeftijd tussen 2 en 4 jaar, zonder behandeling. Sommige baby’s met de spasmen zijn perfect gezond anders, maar ongeveer 60 procent hebben een soort van hersenaandoening.

Soms baby’s met trillende ledematen hebben ataxie – de medische naam voor een gebrek aan coördinatie. Dit heeft het potentieel om kruipen, wandelen en andere motorische vaardigheden bemoeilijken. Ataxie is het resultaat van een onderliggende aandoening – meestal een beschadigde cerebellum (het deel van de hersenen regelen spiercoördinatie). Premature baby’s of baby’s met een hersenverlamming zijn vooral gevoelig voor ataxie.

Behandeling van de onderliggende oorzaak kan soms genezen ataxie. Voor hardnekkige ataxie, fysiotherapie, ergotherapie kan (die helpt met de fijne motoriek, zoals self-voeding) of logopedie nodig zijn.

Het is zeldzaam voor de Amerikaanse baby’s om niet-gediagnosticeerde hypothyreoïdie, zegt Mary Shomon, auteur van “Goed Leven met hypothyreoïdie.” Pasgeborenen kregen een hielprik proef (waarbij bloed uit de hiel van de voet wordt genomen en vervolgens getest op een aantal dingen, waaronder hypothyreoïdie) binnen dagen na de geboorte.

Een dagelijkse recept voor schildklierhormonen nodig is, samen met frequente bezoeken aan de arts om hormoonspiegels te controleren. Volgens Shomon, indien onbehandeld, hypothyreoïdie kunnen mentale retardatie veroorzaken.