wat is de sterkste ADHD medicatie?

Bij het bepalen welke van de geneesmiddelen die worden gebruikt voor de behandeling van Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD), komt het neer op het beoordelen van de risico’s. ADHD medicijnen zijn niet zoals pijnstillers in dat er een aantal die krachtiger zijn dan anderen. In werkelijkheid zijn de meeste van de goedgekeurde ADHD medicijnen zijn zeer vergelijkbaar. Op één van de drugs (atomoxetine HCl) is een type genotmiddel. Als zodanig is de stimulerende middelen hebben dezelfde risico’s die samenhangen met hen. Atomoxetine HCL, beter bekend als Strattera, draagt ​​niet alleen dezelfde waarschuwingen als de stimulerende medicijnen, maar draagt ​​ook twee extra waarschuwingen.

Het is belangrijk om het verschil tussen de risico’s en bijwerkingen van medicijnen begrijpen. Bijwerkingen zijn lichamelijke of psychische klachten die optreden bij het nemen van een medicijn. De meeste mensen ervaren een aantal bijwerkingen, vooral wanneer eerst het nemen van de medicatie, maar de bijwerkingen gewoonlijk verminderen na verloop van tijd. Risico’s niet afnemen na verloop van tijd en kan levensbedreigend zijn, maar ze niet altijd voorkomen.

Hart-gerelateerde problemen zijn plotselinge dood bij patiënten met hartproblemen of hartafwijkingen, beroertes en hartaanvallen bij volwassenen en verhoogde bloeddruk en hartslag. Aangezien dit risico wordt geassocieerd met zowel stimulerende en niet-stimulerende medicatie voor ADHD, moeten patiënten met een familiale voorgeschiedenis van hartproblemen, hartafwijkingen of hoge bloeddruk met hun arts overleggen voordat zij medicatie voor ADHD.

Stimulerende medicatie kan nieuwe of erger gedrag en denken problemen, bipolaire ziekte en agressief gedrag of vijandigheid veroorzaken. Zowel stimulerende en niet-stimulerende medicatie kan nieuwe psychotische symptomen bij kinderen en tieners, zoals het horen van stemmen, hallucinaties, paranoia en manie veroorzaken. Dit is zeer zeldzaam en komt alleen voor bij ongeveer een op de 1.000 patiënten die medicatie, volgens de American Psychiatric Association.

Strattera kan een toename van suïcidale gedachten en acties bij kinderen en tieners veroorzaken. Volgens de American Academy of Child and Adolescent Psychiatry en de American Psychiatric Association, ongeveer vier op de 1.000 patiënten die Strattera rapporteerde een dergelijke verhoging. Dit risico is groter wanneer patiënten beginnen met de medicatie of wanneer de dosering wordt veranderd.

Strattera kan ook leiden tot leverschade. Symptomen van leverschade zijn jeuk, donkere urine, gele huid of ogen, onverklaarbare griepachtige symptomen en juiste hogere buikpijn.