de effecten tornado’s hebben op het land

Tornado’s zijn snel draaiende kolommen van de lucht die zich voordoen in grote delen van de Verenigde Staten, met name in de Midwest, een gebied dat bekend staat als Tornado Alley. Ze verschijnen als trechters kronkelende uit de wolken naar beneden op de grond. Deze ‘twisters’ kunnen vele vormen van schade aan het gebied waar zij slaan, evenals ernstig letsel of de dood veroorzaken in de omgeving aan de mensen.

Afhankelijk van de sterkte en de windsnelheid, kan schade een tornado aan bouwwerken variëren. De mildste van tornado’s kunnen vensters breken of knock down billboards, terwijl sterker stormen daken of muren kan rip off, til stacaravans, of zelfs veeg uit hele stroken van de buurten. De sterkste tornado’s zijn bekend om wolkenkrabbers te buigen en trek asfalt af van de wegen. De cyclonen kunnen auto’s en andere grote voorwerpen te gooien, waardoor verdere schade aan structuren kan veroorzaken.

Terwijl milde tornado’s niets meer dan snap aftakt van sommige bomen kunnen doen, kunnen sterken verwoestende aan vegetatie. Matige tornado’s zijn in staat om ontwortelen kleinere bomen, of breken ze in tweeën. Sommige stormen kunnen wegvagen grotere bomen ook, en in extreme gevallen kan de wind en projectielen hele bossen of beboste gebieden te slopen. Dit habitatverlies kan leiden tot de dood van vele dieren, en het gebrek aan bomen veroorzaakt verhoogde erosie in het gebied.

Een begane werveling is een van de meest voorkomende aanwijzingen dat een tornado door een gebied is gepasseerd. De draaiende wind van een tornado kunnen brede, cirkelvormige streepjes of stof patronen op de grond veroorzaken. Deze patronen zijn ook bekend als cirkelvormige merken. De tekens worden soms geanalyseerd door storm deskundigen om de omvang van de tornado die heeft doorlopen bepalen. Bredere cirkels en diepere scheuren in de grond hebben de neiging om te corresponderen met sterkere stormen.

Naast eenvoudige beschadiging kan tornado verschillende soorten vervuiling veroorzaken. Ze jas gebieden met stof uit andere regio’s, en kan leiden tot giftige chemicaliën lekken uit voertuigen of fabrieken. Beide effecten kunnen lokale planten te doden en verstoren het ecologisch evenwicht. Naast de bomen die worden omvergeworpen door de krachtige winden, kunnen veel dieren worden weggevaagd of verpletterd onder puin. Het kan jaren duren voor de habitats te herstellen van een dergelijke ernstige verstoring.