waarom is angst erger in de ochtend?

Veel mensen – met inbegrip van degenen die lijden aan angststoornissen – melden dat ze zich het meest bezorgd in de ochtend. Vanmorgen spike van angst is gekoppeld aan een sterke stijging van het stresshormoon cortisol, die pieken kort na het ontwaken.

Het hormoon cortisol wordt vrijgegeven door de medulla van de bijnier kader van fysiologisch, emotionele en gedragsmatige voorbereiding van het lichaam aan fysieke en mentale inspanning. Cortisol activeert de sympathieke tak van het autonome zenuwstelsel, die vervolgens bereidt het lichaam voor actie door het verhogen van de hartslag, bloeddruk, ademhaling en nog veel meer. Angst gaat vaak gepaard met deze stress respons.

Volgens verschillende studies, cortisol verhogen twee- of drie-voudig binnen 30 minuten na het ontwaken. Vervolgens, in de loop van de dag, ze langzaam afnemen. Dit patroon is consistent gedurende de week, met inbegrip van dagen dat mensen niet werken.

De term “morgen angst” verschijnt op websites en blogs op de verhoogde angst te beschrijven dat veel mensen ervaren in de ochtend. Met ingang van november 2009, is de prevalentie van ‘s morgens angst “in de algemene bevolking niet bekend.

Studies, waaronder de studie van 1977 Knorring, Perris en Strandman aangeven dat, gemiddeld, mensen die zijn gediagnosticeerd met alle klassen van angststoornissen ervaren hun hoogste niveaus van angst in de ochtend.

Naast de verhoogde cortisol niveaus in de bloedbaan, andere potentiƫle factoren die ochtend angst onder meer de aanwezigheid van angststoornissen, hypoglykemie en cognitieve factoren, zoals de verwachtingen van de verwachte gebeurtenissen.

Behandelingen voor ‘s ochtends angst kan omvatten het aanpakken van de onderliggende angststoornissen, het eten van complexe koolhydraten kort na het ontwaken, wakker worden langzaam en voorzichtig en het beoefenen van ontspanning, yoga of meditatie kort na het ontwaken.